PASSEMENT VANDAAG (CWS)

Een pleidooi voor een levend en lokaal ambacht, passementerie.

van 1 januari 2021 tot en met 30 juni 2021

aanstokers

Helena De Smet

Veerle Tytgat

moderator

Elien Haentjens

deelnemers

Aisha Kuijk, Ruth Vieren, Aline Van der Plas, Dirk van Gogh, Sophie De Somere, Ingrid Goemaere, 

Sigi Frunt, Diane Steverlynck

met de steun van

stad Antwerpen

Via een Meester-Leerlingtraject leren mode-ontwerper Helena De Smet (leerling) en textiele vormgever  Veerle Tytgat (leerling) de technieken van het passementerie-ambacht van Michel Moeremans (meester). In een later stadium zoeken ze methoden om deze kennis door te geven en het passementerie-ambacht levend houden.

Passementerie is de verzamelterm voor decoratieve textielproducten zoals banden, franjes, koorden en galons, die zowel manueel als machinaal vervaardigd kunnen worden.

In het voorjaar van 2021 zaten Veerle en Helena tijdens Collective Wisdom Sessions samen met vormgevers, kunstenaars, ambachtslui, makers en onderzoekers rond de tafel om ieders rijke ervaringen en kennis te delen en kruisbestuiving te bewerkstelligen, met als centrale vraag: "is er een toekomst voor deze ambacht?". Aan de hand van kruisbestuivingen gingen de deelnemers breder dan het praktisch en dachten ze na over de hedendaagse relevantie van passementerie. Welke inzichten komen naar boven door deze diverse groep samen te zetten?

Dit project kwam tot stand dankzij de financiële bijdrage van de Stad Antwerpen.

IMG_9028
IMG_9028

IMG_9030
IMG_9030

IMG_9040
IMG_9040

IMG_9028
IMG_9028

1/5