Verwondering door natuurlijke kleuren (CWS)

Over vilten met wol en botanisch verfgoed

van 31 oktober 2019 tot 30 juni 2021

deelnemers

Hans Jackmaert 

Hilde Vleugels

met de steun van

Vlaamse overheid/

Erfgoed Vlaanderen

In de herfst van 2019 zochten we de gezellige warmte van wol op. Dan gingen we volop vilten om het warm te krijgen. 

Het wolambacht en het verven met lokale verfplanten is in Vlaanderen nagenoeg verdwenen. Bij DOEK zoeken we naar manieren om dit meer op de kaart te zetten. 

IMG_0463.jpg

In de zomer van 2019 doken Hans Jackmaert (leerling) en Hilde Vleugels (meester) binnen hun Meester-Leerling Traject True Colours in de verfketels om de drie basiskleuren uit planten te ontwikkelen. Deze planten zijn de lokale ‘grand teint’ planten, die Hans kweekt in zijn volkstuin in Deurne. Het geel halen we uit de wouw. Het rood komt uit de wortel van de meekrap en het blauw vind je in de wede.

(Foto links: Eerste gele verfbad met Wouw)

IMG_0442.jpg

Meester en leerling bestuderen samen oude verfrecepten met planten

In 2021 gaan we onze kennis en informatie delen met verschillende experten tijdens een Collective Wisdom Session, die we verbinden aan de stage lerarenopleiding Beeldende Kunsten van de AP Hogeschool. Samen met Bieke, Els, Caroline, Violet, Isabelle en moderator Anna Jamieson buigen we ons over de vraag hoe we plantaardig verven kunnen inzetten als middel tot verwondering.

“collective wisdom sessions” brengen vanuit verschillende thema’s, onderwerpen, vragen een groep kunstenaars, designers, makers, ambachtslui en onderzoekers samen, waarbij wederzijdse kennisdeling en kruisbestuiving kan leiden tot nieuwe inzichten en uiteindelijk nieuwe artistieke, social-design of innovatieve concepten.

De gedeelde kennis wordt ingezet in de uitwerking van een kunsteducatief project voor kinderen tussen 10 en 12 jaar.

“Ik ontdek kleuren, overal waar ik kom. Ik wil ze zien binnenin mij en weten wat ze met me doen. Nog voor we enige taal spraken zagen we al kleuren. Verschillende fases in mijn leven zijn verbonden aan kleuren. Ik herinner me het blauw van de drankenkaart in de lagere school, waar ik ‘s middags een chocomelk van ‘den Inza’ mee kon drinken. Of mijn warrige verhouding met rood. En toch wens ik op een dag mijn lievelingsrood uit planten te verkrijgen. Alle ervaringen, goed of slecht, mooi of lelijk, brachten me steeds in een ander universum, een van kleuren. Zijn we geworden tot wie we zijn, door kleuren? Als we al deze momenten op een tijdlijn zouden markeren dan zien we een lange route. Ik reisde alleen, samen met anderen, met mensen die ik leuk vond, of net niet, een hele karavaan. Ook al zou je je hele leven op 1 en dezelfde plek blijven, toch is de levensreis van kleuren nomadisch en onvoorspelbaar." (HJ)

pers
lees meer