TRUE COLORS

Over vilten met wol en botanisch verfgoed

van 31 oktober 2019 tot 30 juni 2021

deelnemers

Hans Jackmaert 

Hilde Vleugels

met de steun van

Vlaamse overheid

In de herfst van 2019 zoeken we de gezellige warmte van wol op. Dan gaan we volop vilten om het warm te krijgen. 

Het wolambacht en het verven met lokale verfplanten is in Vlaanderen nagenoeg verdwenen. Bij DOEK zoeken we naar manieren om dit meer op de kaart te zetten. 

IMG_0463.jpg

In de zomer van 2019 doken Hans Jackmaert (leerling) en Hilde Vleugels (meester) in de verfketels om de drie basiskleuren uit planten te ontwikkelen. Deze planten zijn de lokale ‘grand teint’ planten, die Hans kweekt in zijn volkstuin in Deurne. Het geel halen we uit de wouw. Het rood komt uit de wortel van de meekrap en het blauw vind je in de wede.

(Foto links: Eerste gele verfbad met Wouw)

Meester en leerling bestuderen samen oude verfrecepten met planten

In 2020 gaan we onze kennis en informatie delen met verschillende experten tijdens een collective wisdom session. We willen onderzoeken op welke manieren we terug meer wolproducten in ons dagelijks leven kunnen integreren.

“collective wisdom sessions” brengen vanuit verschillende thema’s, onderwerpen, vragen een groep kunstenaars, designers, makers, ambachtslui en onderzoekers samen, waarbij wederzijdse kennisdeling en kruisbestuiving kan leiden tot nieuwe inzichten en uiteindelijk nieuwe artistieke, social-design of innovatieve concepten.

Later volgen er ook workshops. Hiermee willen we ons wol- en verfverhaal op een hedendaagse manier onder de aandacht brengen.